Cieciorka z marchewką, oliwkami i serem Teo Vafidis

Cieciorka z marchewką, oliwkami i serem Teo Vafidis

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    400 g
  • Oliwki zielone bez pestki

    10 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • cebula

    4 szt.
  • pomidory bez skóry Serco

    400 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn siekany

    1 łyżeczka
  • ser manouir

    100 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • liść laurowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zalewamy cieciorkę dużą ilością wody i zostawiamy do namoczenia przez 12 godzin, a następnie odcedzamy. Do robota planetarnego zakładamy mieszadło uniwersalne. Do misy przekładamy cieciorkę, dodajemy letnią wodę (żeby była przykryta powierzchnia). Ustawiamy temperaturę 100°C oraz prędkość 2. (Kiedy cieciorka zacznie się gotować usuwamy szumowiny). Za pomocą blendera ręcznego z szatkownicą miksujemy pomidory, oliwę z oliwek, cebulę szalotka i czosnek. Dodajemy do cieciorki i gotujemy przez 50 minut.
Marchew kroimy w kostkę, oliwki w krążki a następnie dodajemy do misy wraz z liściem laurowym i gotujemy przez kolejne 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy cieciorkę posypaną tartym serem Manouri i świeżym rozmarynem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mniam

06.11.2015 12:58
Takie danie z chęcią bym zjadła.

ilka01

06.11.2015 10:11
wygląda apetycznie

cukiereczek

06.11.2015 10:11
smacznie się prezentuje

gosia56

06.11.2015 09:31
na pewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat