Cieciorka z marchewką, oliwkami i serem Teo Vafidis

Cieciorka z marchewką, oliwkami i serem Teo Vafidis

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    400 g
  • Oliwki zielone bez pestki

    10 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • cebula

    4 szt.
  • pomidory bez skóry Serco

    400 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn siekany

    1 łyżeczka
  • ser manouir

    100 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Cieciorka z marchewką, oliwkami i serem Teo Vafidis

Zalewamy cieciorkę dużą ilością wody i zostawiamy do namoczenia przez 12 godzin, a następnie odcedzamy. Do robota planetarnego zakładamy mieszadło uniwersalne. Do misy przekładamy cieciorkę, dodajemy letnią wodę (żeby była przykryta powierzchnia). Ustawiamy temperaturę 100°C oraz prędkość 2. (Kiedy cieciorka zacznie się gotować usuwamy szumowiny). Za pomocą blendera ręcznego z szatkownicą miksujemy pomidory, oliwę z oliwek, cebulę szalotka i czosnek. Dodajemy do cieciorki i gotujemy przez 50 minut.
Marchew kroimy w kostkę, oliwki w krążki a następnie dodajemy do misy wraz z liściem laurowym i gotujemy przez kolejne 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy cieciorkę posypaną tartym serem Manouri i świeżym rozmarynem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Mniam 06.11.2015 12:58
Takie danie z chęcią bym zjadła.
ilka01 06.11.2015 10:11
wygląda apetycznie
cukiereczek 06.11.2015 10:11
smacznie się prezentuje
gosia56 06.11.2015 09:31
na pewno pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat