Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cieciorka z marchewką, oliwkami i serem Teo Vafidis

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 400 g
Oliwki zielone bez pestki 10 szt.
marchew 1 szt.
cebula 4 szt.
pomidory bez skóry Serco 400 g
czosnek 2 ząbki
rozmaryn siekany 1 łyżeczka
ser manouir 100 g
oliwa 4 łyżki
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Cieciorka z marchewką, oliwkami i serem Teo Vafidis

Zalewamy cieciorkę dużą ilością wody i zostawiamy do namoczenia przez 12 godzin, a następnie odcedzamy. Do robota planetarnego zakładamy mieszadło uniwersalne. Do misy przekładamy cieciorkę, dodajemy letnią wodę (żeby była przykryta powierzchnia). Ustawiamy temperaturę 100°C oraz prędkość 2. (Kiedy cieciorka zacznie się gotować usuwamy szumowiny). Za pomocą blendera ręcznego z szatkownicą miksujemy pomidory, oliwę z oliwek, cebulę szalotka i czosnek. Dodajemy do cieciorki i gotujemy przez 50 minut.
Marchew kroimy w kostkę, oliwki w krążki a następnie dodajemy do misy wraz z liściem laurowym i gotujemy przez kolejne 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy cieciorkę posypaną tartym serem Manouri i świeżym rozmarynem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 06.11.2015 12:58
Takie danie z chęcią bym zjadła.
ilka01 06.11.2015 10:11
wygląda apetycznie
cukiereczek 06.11.2015 10:11
smacznie się prezentuje
gosia56 06.11.2015 09:31
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak