Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cieciorka po bretońsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 400 g
żeberka wędzone 500 g
boczek wędzony 300 g
czosnek 2-3 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
sól 1 łyżeczki
pieprz 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
mąka 2 łyżki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Cieciorka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę umyć zalać wodą i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia dolać wody, delikatnie posolić i ugotować razem z pokrojonymi na cześci wędzonymi żeberkami. Dodać liść laurowy i czosnek.
Krok 1 - Cieciorka po bretońsku foto
2
Ugotowane żeberka wyjąć, oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę., dodać do ciecierzycy.
Krok 2 - Cieciorka po bretońsku foto
3
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do zupy.
Krok 3 - Cieciorka po bretońsku foto
4
Cebule zeszklić na maśle i oprószyć mąką. Zrobić zasmażkę, zagęścić nią zupę.
Można też zamiast mąki zmiksować część cieciorki, która zagęści zupę.
Krok 4 - Cieciorka po bretońsku foto
5
Dodać prezcier pomidorowy, doprawić papryką, solą, pieprzem i majerankiem.
Krok 5 - Cieciorka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 12.05.2015 23:00
chętnie sie poczęstowałąbym
Beatris 12.05.2015 17:27
Bardzo lubię, pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak