Cieciorka po bretońsku

Cieciorka po bretońsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    400 g
  • żeberka wędzone

    500 g
  • boczek wędzony

    300 g
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2-3 szt
  • sól

    1 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy

    2-3 łyżki
  • mąka

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Cieciorka po bretońsku foto
Ciecierzycę umyć zalać wodą i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia dolać wody, delikatnie posolić i ugotować razem z pokrojonymi na cześci wędzonymi żeberkami. Dodać liść laurowy i czosnek.
Krok 2 - Cieciorka po bretońsku foto
Ugotowane żeberka wyjąć, oddzielić mięso od kości i pokroić w kostkę., dodać do ciecierzycy.
Krok 3 - Cieciorka po bretońsku foto
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do zupy.
Krok 4 - Cieciorka po bretońsku foto
Cebule zeszklić na maśle i oprószyć mąką. Zrobić zasmażkę, zagęścić nią zupę.
Można też zamiast mąki zmiksować część cieciorki, która zagęści zupę.
Krok 5 - Cieciorka po bretońsku foto
Dodać prezcier pomidorowy, doprawić papryką, solą, pieprzem i majerankiem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchenka 12.05.2015 23:00
chętnie sie poczęstowałąbym
Beatris 12.05.2015 17:27
Bardzo lubię, pycha:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat