Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca ze szpinakiem i migdałami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 0,5 kg
czosnek 2 ząbki
mąka pszenna 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 4 łyżki
szpinak świeży 0,5 kg
pomidory 3 sztuki
migdały z płatkach 3 łyżki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca ze szpinakiem i migdałami

1. Ciecierzycę zalać 1,2 litra wrzącej wody, dodać posiekaną cebulę, czosnek pokrojony w plasterki i liść laurowy. Gotować przez godzinę. Na 20 minut przed końcem gotowania ciecierzycę posolić. W międzyczasie ugotować na twardo jajko, a gdy wystygnie zetrzeć je na drobnej tarce.
2. Ciecierzycę odlać, płyn zachować. W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mąkę i podsmażyć. Gdy mąka zacznie się rumienić dodać paprykę, szybko wymieszać i wlać płyn pozostały po gotowaniu ciecierzycy. Tak powstały sos gotować przez 2 minuty często mieszając. Następnie dodać ciecierzycę i wymieszać, tak by cała pokryła się sosem. Odstawić w ciepłe miejsce.
3. Pomidory obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Szpinak umyć i grubo posiekać. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć pomidory przez 3 - 4 minuty. Dodać szpinak i smażyć całość kolejne 2 minuty. Patelnię zdjąć z ognia, dodać migdały i całość dokładnie wymieszać.
4. Na talerzach układać ciecierzycę, obok duszony szpinak. Całość posypać jajkiem na twardo.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 11.09.2012 19:54
ciekawy pomysł, muszę wypróbować
Sylwia56
Sylwia56 11.09.2012 10:52
fajne
babajaga1969 11.09.2012 10:01
coś pożywnego i zdrowego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak