Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 400 gram
cebula 1 mała szt
oliwa 1 łyżka
olej kokosowy 1 łyżka
bakłażan 1 szt
pieczarki 200 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Papryka słodka mielona Prymat 1 czubata łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
przecier pomidorowy 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
mąka pszenna 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca z bakłażanem i pieczarkami

Ciecierzycę zalać zimną tak, by wody było 3 razy więcej, niż ciecierzycy. Zostawić do namoczenia na 12 godzin. Następnie gotować w tej samej wodzie 45 minut. Pod koniec posolić.
Na patelni rozgrzać oliwę i olej kokosowy. Wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić ją. Dodać bakłażana pokrojonego w kostkę, dusić kilka minut.
Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, dodać do bakłażana. Podsmażyć przez około 2-3 minuty, następnie dodać zawartość patelni do ciecierzycy. Gotować 5 minut.
Dodać pomidory w puszce oraz przyprawy i znów gotować 5 minut. Dodać przecier pomidorowy. Zagęścić danie mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak