Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca w pomidorach
Ciecierzyca w pomidorach - pyszna przekąska lub danie na ciepłą, pełną aromatycznych przypraw - kolację. Najpierw zagotuj pomidory z przyprawami i do nich dodaj ugotowaną ciecierzycę.
Na oleju zeszkliłam pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnku. Dorzuciłam przyprawy po jednej łyżeczce: kolendra, papryka czerwona słodka, kminek, mielony imbir, gałka muszkatołowa, garam masala. Dodałam pół łyżeczki kurkumy.
Następnie pomidory pokroiłam w kostkę. Ciecierzycę odcedziłam z zalewy i wypłukałam pod wodą. Razem z pomidorami wrzuciłam do przypraw, dodałam także kilka suszonych pomidorów pokrojonych w kostkę.
Całość wymieszałam i dusiłam przez około 15 minut. Doprawiłam jeszcze solą i pieprzem.