Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca po bretońsku
Gotowana ciecierzyca z dodatkiem boczku i kiełbasy jest wariacją na temat dania barowego - fasolki po bretońsku. Dodatek podgardla i kiełbasy daje charakterystyczny smak i aromat wędzenia. To danie najlepiej smakuj ze świeżym pieczywem - bagietką lub chlebem.
Kroki postępowania
Ciecierzycę namoczyć na noc, rano przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości.*
Cebulę posiekać drobno. Podgardle (można użyć boczku) pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się wytopi. Następnie dodać cebulę, gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko przesmażyć.
* Możesz pominąć ten krok i użyć gotowanej ciecierzycy z puszki lub słoika.
Wsypać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażyć chwilę razem.
W tym czasie do miękkiej ciecierzycy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Wsypać majeranek, czubrycę, sól i pieprz. Dusić kilka minut.
Zawartość patelni przełożyć do ciecierzycy, wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Gotować razem chwilę, aby smaki się przegryzły. Podawać gorącą ciecierzycę po bretońsku, z pieczywem.