Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca po bretońsku

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Ciecierzyca po bretońsku - danie z ciecierzycy, które jest wariacją na temat popularnego dania, czyli fasolki po bretońsku. 

Składniki:

Zobacz składniki, na danie z ciecierzycy:

ciecierzyca 300 gramów
podgardle wędzone 150g gramów
kiełbasa śląska 4 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
czubrica czerwona 1 łyżeczka
Sól w młynku Prymat do smaku do smaku
Pieprz w młynku Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca po bretońsku

Gotowana ciecierzyca z dodatkiem boczku i kiełbasy jest wariacją na temat dania barowego - fasolki po bretońsku. Dodatek podgardla i kiełbasy daje charakterystyczny smak i aromat wędzenia. To danie najlepiej smakuj ze świeżym pieczywem - bagietką lub chlebem.

Kroki postępowania

1

Ciecierzycę namoczyć na noc, rano przepłukać i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości.*

Cebulę posiekać drobno. Podgardle (można użyć boczku) pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć, aż się wytopi. Następnie dodać cebulę, gdy się zeszkli i lekko zrumieni, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Krótko przesmażyć.

* Możesz pominąć ten krok i użyć gotowanej ciecierzycy z puszki lub słoika.

Krok 1 - Ciecierzyca po bretońsku foto
2

Wsypać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę. Smażyć chwilę razem.

Krok 2 - Ciecierzyca po bretońsku foto
3

W tym czasie do miękkiej ciecierzycy dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać.

Krok 3 - Ciecierzyca po bretońsku foto
4

Wsypać majeranek, czubrycę, sól i pieprz. Dusić kilka minut.

Krok 4 - Ciecierzyca po bretońsku foto
5

Zawartość patelni przełożyć do ciecierzycy, wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą i pieprzem.

Krok 5 - Ciecierzyca po bretońsku foto
6

Gotować razem chwilę, aby smaki się przegryzły. Podawać gorącą ciecierzycę po bretońsku, z pieczywem.

Krok 6 - Ciecierzyca po bretońsku foto

Lubisz ciecierzycę? Zobacz przepisy na dania z ciecierzycy na:

Kotlety z ciecierzycy

Ciecierzycę w pomidorach

Ciecierzycę ze szpinakiem

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 22.02.2016 13:44
Zastanawiam się nad wypróbowaniem czy to smakiem jest takie jak fasolka po bretońsku czy ciecierzyca zmienia bardzo smak?
Klausia 19.01.2015 01:13
ciekawy przepis :)
caralajna 18.01.2015 20:26
uwielbiam ciecierzycę
wyattearp 18.01.2015 18:35
pysznie wygląda
Ania321 18.01.2015 16:19
ciekawy przepis, muszę wypróbować :)
RenataZ-et 18.01.2015 16:03
super pomysł
R'n'G Kitchen 18.01.2015 15:48
Świetne danie! Chętnie wypróbuję. :)
Betina#45 18.01.2015 14:52
pyszne i ciekawe ;) mniam
Katarzyna59 18.01.2015 14:14
bardzo smaczna
Babeczka35 18.01.2015 13:27
Apetyczne danie.
erym 18.01.2015 13:17
haha no super pomysl...
gosia56 18.01.2015 13:09
pyszne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak