Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca po bretońsku

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 25 dag
boczek wędzony 15-20 dag
kiełbasa śląska 1/2 kg
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Porada

Ciecierzyca przygotowana jak fasolka po bretońsku jest wyśmienitym, bardzo smacznym i sycącym daniem jednogarnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca po bretońsku

Kroki postępowania

1
Ciecierzycę opłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować około 1 godziny.
Krok 1 - Ciecierzyca po bretońsku  foto
2
Boczek pokroić w kostkę, wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić.
Krok 2 - Ciecierzyca po bretońsku  foto
3
Następnie wsypać pokrojoną w kostkę kiełbasę bez osłonki, zamieszać, podsmażyć.
Krok 3 - Ciecierzyca po bretońsku  foto
4
Wędlinę dodać do ciecierzycy, wsypać majeranek i gotować do miękkości.
Krok 4 - Ciecierzyca po bretońsku  foto
5
Na tą samą patelnię włożyć koncentrat pomidorowy, wlać 1-2 łyżki wody, smażyć 3-4 minuty. Połączyć z ugotowaną ciecierzycą, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszając gotować przez kilka minut.

Podawać z pieczywem.
Krok 5 - Ciecierzyca po bretońsku  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.01.2017 12:56
Nie robiłam takiej potrawy jeszcze
Jadwiga/Jaga85 31.12.2016 15:36
pyszne danie
Aleksandra/Olcia 31.12.2016 12:32
uwielbiam taką
Mniam 31.12.2016 12:12
Zjadłabym taką ciecierzycę.
gosia56 31.12.2016 10:41
pyszne jedzonko;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak