Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciecierzyca po andaluzyjsku

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciecierzyca 0,5 kg
zielona papryka 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól 0,5 łyżeczki
cebula biała 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka
boczek 0,25 kg
wino czerwone 250 ml
cebula czerwona 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciecierzyca po andaluzyjsku

1. Do garnka wlać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać ciecierzycę i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
2. Nie zdejmując z ognia dodać do garnka posiekaną czerwoną cebulę, boczek pokrojony w kostkę, wino, liść laurowy i trochę soli. Pozostawić na ogniu przez 30 - 40 minut, aż ciecierzyca będzie miękka.
3. Na oleju podsmażyć białą cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę. Posypać ciecierzycę tuż przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 13.08.2013 14:49
oj aż mi ślinka pociekła
adam1f 03.12.2012 23:19
dobra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak