Ciecierzyca burger

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciecierzyca

    1 szkl
  • jajko

    1
  • muztarda sarepska

    1 łyżka
  • cebula

    1
  • cebula czerwona

    1
  • zielona cebulka

  • sałata

  • pomidor

  • ogórek kiszony

  • keczup pikantny

  • majonez

  • kolendra cała

    1 łyżeczka
  • kumin

    1/2 łyżeczki
  • pieprz sól do smaku

  • bulki do hamburgerow

    4
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciecierzycę namoczyć na noc.
Namoczoną ciecierzycę zmielić w maszynce do mięsa dodać do niej posiekaną białą cebulę,musztardę, kolendrę, kumin pieprz i sól do smaku oraz jajko. Całość wyrobić i uformować z masy 4 burgery. Smażyć na posmarowanej olejem patelni około 6-7 minut z każdej strony.
Czerwoną cebulę skarmelizować, pomidora i ogórka pokroić w plasterki, zieloną cebulkę pokroić.
Bułki do hamburgerów (http://www.doradcasmaku.pl/przepis/283082/domowe-bulki-do-hamburgerow.html) zwilżyć zimną wodą, przekroić i włożyć na chwilę do piekarni na 100 stopni na około 5 minut.

Spód bułki posmarować cienką warstwą majonezu, następnie położyć sałatę i skarmelizowaną cebulę oraz burgera. Polać keczupem, ułożyć pomidora, ogórka i posypać zieloną cebulką. Przykryć drugą połową bułki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 22.02.2016 13:43
Brzmi naprawdę ciekawie :)
Bernadeta1 10.06.2013 11:05
bardzo zachęcająco wygląda
jozefinach 28.05.2013 11:12
Zjadłabym z wielką ochotą takiego burgera.
witaminkaa 28.05.2013 08:23
Oj oj, coś pysznego:)
jasiek 28.05.2013 01:00
mniamciu burger

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat