Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciato kruche z czereśniami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
margaryna 1 kostka
mąka tortowa 2 szkl
budyń waniliowy 1 szt
cukier wanilinowy
cukier puder 3/4 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
czereśnie 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: ciato kruche z czereśniami

Czereśnie drylujemy i zostawiamy na sicie. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, zalewamy je wrzącym tłuszczem (margaryną roztopioną) czekamy 2 minuty. Całość ubijamy robotem aż składniki się połączą i dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając, mąkę wymieszaną z proszkiem i budyniem. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę na wierzch układamy czereśnie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.11.2013 08:41
pyszne ciasto
marta0906 24.06.2012 17:54
do niedzielnej kawki w sam raz:)
Aneta41 24.06.2012 13:50
pyszotka, teraz sezon na nie
parysek10 24.06.2012 12:44
mam dużo czereśni, więc na pewno wypróbuję
treonina 24.06.2012 12:04
to ciasto zawsze znika z mojego stołu najszybciej! jest super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak