Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciato budyniowo jabłkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
margaryna 200 gram
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 1
cukier wanilinowy 1
jabłka 1/2 kg
budyń waniliowy 2
wiórki kokosowe 100 gram
mlek 1/2 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Ciato budyniowo jabłkowe

Margarynę posiekać z mąką, dodać żółtko, cukry i wyrobić ciasto rękami. Ciasto zawinąć w folię aluminiową, odłożyć do lodówki na 40 min.
W międzyczasie przygotować budyń. Gotujemy według przepisu na opakowaniu, ale dwa budynie w 1/2 litrze mleka.
Jabłka obrać i pokroić, wedle uznania (ja kroje w kosteczkę).
Ciastem wykładamy natłuszczoną formę, tak aby nachodziło na ścianki, tworząc wysoki brzeg, wykładamy na nie jabłka posypujemy wiórkami przesmażonymi na patelni z dwoma łyżkami cukru (lub orzechami, rodzynkami, bez cukru) zalewamy jeszcze gorącym budyniem. Piec około 30 minut w 180*C aż się ładnie zrumieni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak