Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO-PYCHOTKA

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
mąka 40 dag
cukier puder 10 dag
jajko 4 szt
smietana 18% 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
amoniak 1 łyżeczka
powidła śliwkowe

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO-PYCHOTKA

Margarynę,mąkę,proszek,amoniak,żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto.Podzielić na 2 części.Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie foremki.Białka ubić z cukrem.Oba ciasta posmarować powidłami i nałożyć ubitą pianę.Można posypać pokrojonymi orzechami.Piec 30 min. w tem. 200 stopni.Po upieczeniu przełożyć masą.;MASA;1 margaryna,1/2 litra mleka ,5 żółtek, 20 dag. cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.Żółtka cukier i mąki wymieszać z mlekiem zagotować i trzymać na ogniu aż zgęstnieje.Margarynę utrzeć i dodawać po łyżce przestudzony budyń ciągle ucierając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.05.2012 10:49
Apetyczne ciacho.
gottrina 02.11.2011 19:04
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak