Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zwane Shrekiem
Biszkopt:
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Masa zielona:
1 duża butelka zielonego (900ml) napoju typu Kubuś (u mnie o smaku bananów i kiwi)
3 budynie śmietankowe
Masa śmietanowa:
500 ml śmietany 30%
1 zielona galaretka
Dodatkowo:
2 opakowania delicji
2 zielone galaretki (u mnie agrestowe)
1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy żółtka, potem porcjami cukier i olej. Na koniec zaś dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 180 st. C ok 35 min. Biszkopt studzimy.
2. W 1 szklance soku mieszamy budynie, resztę soku zagotowujemy. Po zagotowaniu gotujemy tak jak zwykły budyń. Gorącą masę wylewamy na biszkopt.
3. Na jeszcze ciepłej masie układamy delicje biszkoptem na dół.
4. Jedną zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklance wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy, a następnie wlewamy zimną, tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na delicje.
5. Dwie zielone galaretki przygotowujemy w 500 ml gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.
6.Ciasto wstawiamy do lodówki.
* najlepsze jest 2-3 dnia, gdy biszkopty są już miękkie i wszystkie smaki tworzą idealną całość
**Przepis pochodzi z Gotuj krok po kroku nr 1/2013
***Po więcej przepisów zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/