Ciasto Zielona Gruszka

Ciasto Zielona Gruszka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • sól

    szczypta

Warstwa śmietanowa

  • śmietana kremówka

    500 ml
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżki
  • cukier puder

    2 łyżki

Galaretka

  • galaretka gruszkowa

    2 opakowania
  • gruszki

    400 g
  • sok z cytryny

    1/2
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Zielona Gruszka

Biszkopt
Mąki przesiewamy z kakao i szczyptą soli. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub o zbliżonym wymiarze. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC.
Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia.
Ostudzony biszkopt nasączamy 1 szkl. ostudzonej wody z cytryną lub herbatą.
Warstwa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku, aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.
Dodatkowo
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody. Studzimy. Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i wykładamy na masę śmietanową. Gruszki zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
slodkieniebo
Jeśli ciasto przygotowujemy dla pełnoletniego towarzystwa, poncz można przygotować z dodatkiem alkoholu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (23)

Klausia 11.10.2016 14:02
bardzo lubię takie ciasto
anka1988 29.12.2015 21:40
apetyczne, idealne ciasto!
Małgorzata Pin 13.10.2015 17:09
Fajny przepis, na pewno spróbuję.
Benita 13.10.2015 15:46
Uwielbiam takie deserki
Jadwiga/Jaga85 13.10.2015 15:43
Pięknie się prezentuje!
Janina 13.10.2015 15:16
Świetne ciasteczko;)
Renataj 13.10.2015 12:37
Lubie takie ciasta:)
ania2610 13.10.2015 12:29
uwielbiam takie ciasta!
Kajka12 13.10.2015 11:54
Super wygląda :)
gosia56 13.10.2015 11:16
super ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat