Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biszkopt
-
jajko
4 sztuki -
mąka pszenna
4 łyżki -
mąka ziemniaczana
1 łyżki -
kakao
2 łyżki -
cukier
4 łyżki -
sól
szczypta
Warstwa śmietanowa
-
śmietana kremówka
500 ml -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżki -
cukier puder
2 łyżki
Galaretka
-
galaretka gruszkowa
2 opakowania -
gruszki
400 g -
sok z cytryny
1/2
Przepis i sposób przygotowania Ciasto Zielona Gruszka
Mąki przesiewamy z kakao i szczyptą soli. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub o zbliżonym wymiarze. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC.
Po upływie danego czasu gorące ciasto w formie wyciągamy z piekarnika i z wysokości około 60 -100 cm upuszczamy je na podłogę. Następnie z powrotem odstawiamy je do uchylonego piekarnika, aż do wystudzenia.
Ostudzony biszkopt nasączamy 1 szkl. ostudzonej wody z cytryną lub herbatą.
Warstwa śmietanowa
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy na 5 minut. Dolewamy wrzątku, aby całość zajmowała nieco ponad 1/2 szklanki wody i mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodając partiami cukier puder, na koniec powoli wlewamy ostudzoną żelatynę.
Dodatkowo
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wody. Studzimy. Gruszki myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę i wykładamy na masę śmietanową. Gruszki zalewamy lekko tężejącą galaretką. Ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.
Jeśli ciasto przygotowujemy dla pełnoletniego towarzystwa, poncz można przygotować z dodatkiem alkoholu.![]()
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)