Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
woda gazowana 1 szklanka
olej słonecznikowy 1 szklanka
mąka pszenna 3 szklanka + 2 czubate łyżki
kakao 2 czubate łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
rumowy aromat do ciasta 1 buteleczka

Porada

To ciasto bez problemu możemy podać dzieciom. Zawiera co prawda aromat rumowy, ale to tylko aromat, bez alkoholu.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno przy pomocy miksera. Pod konie ubijania stopniowo, po łyżce, dodajemy cukier. Następnie wciąż miksując dodajemy żółtka. Miksujemy aż składniki się połączą.
Następnie po kolei dodajemy: mąkę, olej, aromat i wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki.
Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić to jakąś chochelką czy dużą łyżką.
Pieczemy przez około 60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Triss 07.08.2014 14:45
klasyczna zebra. ; klasyczna zebra. ;)
kloruś 07.08.2014 09:16
wygląda smakowicie... chętnie bym się poczęstowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak