Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto zebra

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
olej 3/4 szklanki
jajko 5 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 2 łyżki
kakao do polewy 2 łyżki
masło do polewy 70 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
wrzątek 3 (do polewy)
oranżada 1 biala
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto zebra

Jajka z cukrem na najwyższych obrotach miksera ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, oranżadę i stopniowo dodajemy mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy na małych obrotach do całkowitego połączenia składników. Następnie rozdzielamy ciasto na dwie równe połowy i do jednej dodajemy dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą tortownicy nakładamy po 3 łyżki ciasta "białego" i następnie na środek powstałego okręgu dodajemy 3 łyżki ciasta z kakao. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Do garnuszka dodajemy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie podgrzewamy całość razem z masłem ciągle mieszając. Gdy wszystko się rozpuści garnuszek ściągamy z ognia i dodajemy kakao. Trzepaczką szybko łączymy kakao z resztą polewy, tak aby nie było żadnych grudek. Polewę przelewamy na wierzch ciasta i posypujemy (opcjonalnie) kolorową posypką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 12.09.2013 16:25
super wyszło
Katarzyna59 15.07.2013 07:36
pięknie wyszło
Łukasz15 28.06.2013 09:01
Super wygląda
Ola1984 12.06.2013 12:49
Często robię zebrę, bo dzieciaki ją uwielbiają.
Dorian 29.04.2013 22:06
pysznie wyglada ta zebra
idealme 30.03.2013 12:42
bardzo pyszne :))
Ela15 26.03.2013 20:21
pięknie wyszła
monisia1977 18.03.2013 13:00
fajnie wygląda
Magula 18.03.2013 12:21
wyszło ci idealnie, też się zbieram zeby kiedys takie upiec
iziona 18.03.2013 08:52
Pięknie wyszła, zreszta to ciasto które zawsze się udaje :)
Gary Michy 17.03.2013 22:07
Smak dzieciństwa, mama zawsze takie robiła :)
Mati13 17.03.2013 21:04
bardzo smaczne i ładne ciasto
bami 17.03.2013 21:01
jadłam kiedyś takie ciasto i było naprawdę pyszne
Megg 17.03.2013 20:57
super, piękne i pyszne ciacho!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak