Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech ''.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

szpinak mrożony rozdrobniony 45 dag
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
olej rzepakowy 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Masa śmietankowa

bita śmietana w proszku ,,Śnieżka'' 2 sztuki
mleko zimne 400 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 płaskie łyżki
gorąca woda ( do żelatyny ) 100 ml
galaretka zielona (dowolny smak ) 1 sztuka
gorąca woda ( do galaretki ) 250 ml

Dodatkowo

granat ziarenka do dekoracji

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech ''.

To ciasto jest dość popularne, pełno go na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się i ja, żeby je przygotować, zmniejszyłam ilość cukru i oleju w cieście. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć szpinaku. Bardzo polecam:)

Wykonanie:

1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

3. Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa krążki, górny drobno kruszymy.

4. Masa śmietankowa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy zastygnie kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie i studzimy. Śmietany ,,Śnieżki'' ubijmy z zimnym mlekiem aż będą puszyste, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy. Kilka łyżek śmietany odkładamy, żeby posmarować boki. Do reszty dajemy galaretkę i delikatnie mieszamy.

5. Masę śmietankową wykładamy na ciasto, odłożona masą smarujemy boki ciasta, następnie całe ciasto obtaczamy pokruszonymi okruszkami ciasta. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

6. Tak wykonane ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.02.2017 19:50
Dziękuję:)
berys18 28.02.2017 07:18
bardzo ładnie wygląda
Bernadeta1 27.02.2017 20:10
bardzo lubię takie ciasto, pyszne
Babeczka35 27.02.2017 19:41
Dokładnie tak:)
gusia1000 27.02.2017 13:34
znane i dobre ciasto.
Babeczka35 27.02.2017 13:29
Już częstuję:)
Mniam 27.02.2017 11:17
Bardzo lubię to ciasto. Podstawiam talerzyk po porcyjkę :)))
mirosława4 27.02.2017 11:02
apetyczne !
AZgotuj 27.02.2017 10:12
WoW chyba nikt mu się nie oprze:)
Ola1984 27.02.2017 10:08
Bardzo lubię to ciasto :) Pysznie :)
Patrycja33 27.02.2017 10:07
to ciasto wygląda cudownie:)
Malinka 27.02.2017 10:04
Świetne ciacho!
pestka 27.02.2017 09:57
wygląda wspaniale
justynkag 27.02.2017 09:31
Pięknie się prezentuje
Babeczka35 27.02.2017 09:05
Dziękuję:)
Krystyna32 27.02.2017 08:44
pyszne ciasto
Mati13 27.02.2017 08:42
Jadłem, nawet dobre
slodkieniebo 27.02.2017 08:11
Uwielbiam to ciasto ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak