Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze szpinakiem, kremem i kolorowymi cukierkami.

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Tym razem mam dla Was ciasto szpinakowe przełożone lekkim kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki, a samo ciasto jest udekorowane orzeszkami w kolorowej polewie cukrowej. Postawiłam na dwa kolory: zielony i żółty, żeby było tak wiosennie. Bardzo zachęcam Was do przygotowania takiego ciasta.

Składniki:

Ciasto:

szpinak mrożony 45 dag
jajko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
olej rzepakowy 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Krem:

śmietana kremowa 30% 330 mililitrów
serek mascarpone 25 dag
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
woda gorąca 5 łyżek

Dodatkowo:

cukierki orzechowe 10 dag

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto można pokroić na około 16 kawałków. Cukierki w kolorze żółtym i zielonym. Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 25 cm. Szpinak rozdrobniony. Cukierki orzeszki w cukrowej polewie.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze szpinakiem, kremem i kolorowymi cukierkami.

1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy mikserem z cukrem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na najmniejszych obrotach, na koniec dodajemy szpinak i nadal miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

3. Krem: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy, na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy.

4. Przekładanie: Połowę kremu rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki na wierzchu ciasta. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy, następnie posypujemy nimi ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 13:32
Znakomite ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak