Ciasto ze szparagami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • Soda oczyszczona Prymat

  • masło

    7 łyżek
  • jajko

    5 jajek
  • por

    1 szt
  • szparagi obrane

    500 gram
  • pieprz

  • śmietana 30%

  • estragon

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagnieść mąkę z solą, masłem i jajkiem. Zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Pora pokroić w półplasterki , opłukac i odsączyć .Szparagi gotować 5 minut, włożyć do miski z zimną wodą, wyjąć i osuszyć.Odciąć i odłożyć główki szparagów, ałodygi pokroić w plasterki. Pory posolić i udusić na maśle. Dodać łodygi szparagów, przyprawić pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Formę na tartę wyścielić pergaminem, wyłożyć ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuć widelcem. Zrobić polewę: wymieszać śmietanę z 2 jajkamii estragonem, przyprawić solą i pieprzem. Ostatnie jajko wymieszac trzepaczką z 2 łyżeczkami wody, posmarowac ciasto. Na cieście rozłożyć nadzienie i pokryć polewą. Piec w temp. 190 stopni, aż powierzchnia ciastaz acznie się ścinać ( 20 minut ). Wtedy rozłożyć na niej główki szparagów i piec jeszcze ok. 30 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Tyszak 04.08.2012 09:30
ciekawe i smaczne
Wiesława1 25.03.2012 11:26
ciekawe
Tyska 14.11.2011 14:15
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat