Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajka

    4
  • mąka

    1 szklanka
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • cukier

    2/3 szklanki

KREM KARMELOWY

  • masa kajmakowa

    1 puszka
  • masło

    200 g

KARMELIZOWANY SŁONECZNIK

  • słonecznik łuskany

    300 g
  • masło

    120 g
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • mleko

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1

PONCZ

  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżeczki
  • woda

    2/3 szklanki
  • brązowy rum

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym  foto
Żółtka oddzielamy od białek. Jajka powinny być zimne. Białka ubijamy na sztywna pianę stopniowo dodając cukier.
Krok 2 - Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym  foto
Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie łyżką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
Krok 3 - Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym  foto
Przygotowujemy poncz. Zaparzamy kawę. Wystudzoną kawę mieszamy z alkoholem. Przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy około 3 minut na puch. Wówczas dodajemy po łyżce masy kajmakowej cały czas ucierając aż do uzyskania kremowej konsystencji.
Krok 4 - Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym  foto
Do rondelka wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, dodajemy masło oraz mleko, całość zagotowujemy. Dodajemy słonecznik i gotujemy mieszając około 2 minuty. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę słonecznikową i pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Należy pilnować, aby słonecznik się nie przypalił, bo będzie gorzki. Ma się tylko lekko zarumienić.
Krok 5 - Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym  foto
Słonecznik wyjmujemy z piekarnika, studzimy i drobno kruszymy. W formie układamy jeden z biszkoptów. Nasączamy go połową ponczu. Rozsmarowujemy na nim 2/3 kremu. Kładziemy drugi biszkopt i ponownie nasączamy.
Krok 6 - Ciasto ze słonecznikiem i kremem karmelowym  foto
Rozsmarowujemy resztę kremu i posypujemy słonecznikiem. Ciasto przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego :)
Cukiereczek13
Część słonecznika można wymieszać z kremem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Madzai

25.03.2017 09:57
rewelacyjna propozycja

Malgorzata549

06.05.2015 08:07
pyszności do porannej kawy

iziona

21.10.2014 08:47
Uwielbiam to ciasto, a to na zdjęciu wygląda bosko

Michał2

20.10.2014 10:52
ładnie prezentuje się:)

Jadwiga/Jaga85

19.10.2014 22:51
"Niebo w gębie"

Janina

19.10.2014 22:25
Pyszności;)

IKrakowianka

19.10.2014 22:18
wygląda idealnie

bhb8

19.10.2014 21:43
wygląda apetycznie

misia53

19.10.2014 21:41
a u cukiereczka jak zwykle" mniamuśnie"

Mniam

19.10.2014 21:35
To ciasto jest na liście moich przyszłych wypieków, kupiłam słoneczniki i tak leży i czeka :) Twoja propozycja wygląda tak kusząco, że chyba zrobię wcześniej :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat