Ciasto ze słonecznikiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • budyń śmietankowy

Krem

  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • śnieżka

  • śmietan fix

    2 szt

Masa słonecznikowa

  • margaryna

    100 g
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie 16 g
  • mleko

    5 łyżek
  • pestki słonecznika

    200 g

dodatkowo

  • masa krówkowa

    1 puszka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ze słonecznikiem foto
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,i dodawać po 1 żółtku.Ubić.Następnie wszystkie składniki suche ,przesiać i wymieszać łyżką.Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem.Biszkopt piec w 180 stopniach ok 20,30 min.
Krok 2 - Ciasto ze słonecznikiem foto
Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół.Spód przełożyć zpowrotem do bachy.Przygotować krem.W tym czasie biszkopt ostygnie.Śmietanę ubić,dodać cukier,śnieżkę i na koniec śmietan fixy.
Krok 3 - Ciasto ze słonecznikiem foto
Tak przygotowany krem wyłożc na biszkopt i przykryć górną częścią biszkoptu.Lekko dociśąć.
Krok 4 - Ciasto ze słonecznikiem foto
Na wierzch wyłożyć masę krówką.Trzeba ją trzymać w ciepłej wodzie aby była miekka i dobrze się rozsmarowała na biszkopcie.
Krok 5 - Ciasto ze słonecznikiem foto
W rondlu rozpuszczamy margarynę,dodajemy cukry,mleko i słonecznik.
Krok 6 - Ciasto ze słonecznikiem foto
Gotujemy tak długo aż słonecznik zacznie się smażyć i karmelizować.Caly czas mieszamy.Gdy słonecznik zacznie robić się brązowy,uważamy aby się nie przypalił.
Krok 7 - Ciasto ze słonecznikiem foto
Gorący słonecznik wykładamy łyżką na masę krówką.Gdy ostygnie należy schłodzić kilka godzin w lodówce.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat