Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami (lub innymi owocami) oprószone kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

masło 50 gram
jajko 1
cukier 1/3 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Składniki na kruszonkę

masło 1/2 kostki
cukier 1/2 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki

Dodatkowo

śliwki

Porada

Przepis jest swoistą bazą, którą często modyfikuję w zależności od dostępności sezonowych owoców. Ciasto na spód idealnie sprawdzi się pod jabłkami, truskawkami z rabarbarem, malinami, tak jak dziś - śliwkami czy też morel

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami (lub innymi owocami) oprószone kruszonką

1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy rękami. Zagniecione ciasto powinno mieć jednolitą i zwartą choć jednocześnie miękką i puszystą konsystencję oraz odchodzić od dłoni.
2. Wyrobione ciasto należy rozwałkować na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Na rozwałkowane ciasto wykładamy wydrążone z pestek śliwki.
4. Wierzch posypujemy kruszonką (masło, cukier i mąkę zagniatamy/kruszymy palcami do połączenia składników)
5. Pieczemy około 35-40 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 21.08.2016 08:47
Super ciasto
Wacław 20.08.2016 19:13
przepadam za takimi ciastami :-)
Wiesława1 20.08.2016 18:25
Kusząco wygląda
bietka 20.08.2016 15:50
smaczne ciacho : )
Franciszek 20.08.2016 11:21
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak