Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    3 szklanki
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżki
  • cukier puder

    4 lekko czubate łyżki
  • żółtko jajek

    5 sztuk

Masa budyniowa

  • białko

    5 sztuk
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    32 g
  • budyń waniliowy

    bez cukru 2 opakowania
  • olej

    120 ml

Dodatkowo

  • śliwki

    ok. 70 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Z każdej części ciasta uformować wałek, włożyć do woreczków foliowych i odłożyć do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć w natłuszczonej i posypanej mąką tortownicy (użyłam kwadratowej tortownicy o boku ok. 25 cm). Ciasto piec 180 stopniach przez ok. 20 minut (aż zacznie się lekko rumienić). Ciasto przestudzić.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
Masa: Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać do nich cukier, cukier waniliowy i cukier puder. Cały czas ubijać. Następnie wsypać proszek budyniowy, nie przerywając ubijania. Na koniec powoli dolewać olej. Ubijać, aż wszystko się połączy. Masę przełożyć na podpieczony, przestudzony spód, wyrównać powierzchnię.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
Śliwki umyć, dokładnie odsączyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na budyniowej masie wypukłą stroną do dołu, lekko je nią wcisnąć.
Krok 5 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
Resztę ciasta z zamrażalnika zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozsypać na śliwkach.
Krok 6 - Ciasto ze śliwkami i pianką budyniową foto
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180 stopniach przez ok. 40-50 minut (aż się z wierzchu ładnie zrumieni).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
viki103 25.07.2016 08:11
Właśnie je robię :D Mam jeszcze pytanie odnośnie przepisu, a właściwie pieczenia ciasta, czy pieczemy w piekarniku z nagrzanym samym dołem, czy dół+góra, a może termoobieg? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Franciszek 02.06.2016 00:23
pyszne do kawy
Alex_M 30.11.2014 10:03
ale pyszne ciacho :)
Klausia 17.11.2014 22:30
dobre ciacho :)
romanrafal 16.11.2014 12:34
bardzo apetyczne ciasto
ppaulina 04.11.2014 20:47
wygląda pysznie
Janina 03.11.2014 16:15
Pyszności;)
Adamorek 03.11.2014 12:43
idealnie moje smaki
bietka 03.11.2014 10:43
bardzo lubię takie ciasta :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat