Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami i bezą

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 szt
cukier 0,5 szklanki
mąka 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat szczypta

Przełożenie

kompot 500 g słoik
budyń waniliowy 2 szt
cukier waniliowy 1 szt
cukier 0,5 szkl
woda

Beza

białko 4 szt
cukier 0,5 szkl
wiórki kokosowe 50 g
sól szczypta
dżem śliwkowy

Porada

Użyłam kompotu ze śliwek ale równie dobrze sprawdzi się inny.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami i bezą

Kroki postępowania

1
Ubić piane z białek z dodatkiem szczypty sody. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką i kakao wymieszana z proszkiem do pieczenia .Piec ok.30 min. w 180C
Krok 1 - Ciasto ze śliwkami i bezą foto
2
Wystudzony biszkopt przekroić na pół duł grubszy ,góra cieńsza.
Dolną cześć przełożyć z powrotem do tortownicy.
Krok 2 - Ciasto ze śliwkami i bezą foto
3
Odcedzamy owoce z kompotu ,kompot przelewamy do garnuszka i dolewamy wody tak by w sumie płynu było 500 ml.Na tym soku gotujemy budyń ,do którego na koniec wrzucamy śliwki- mieszamy.Gotowy budyń wylewamy na grubszą cześć biszkoptu i przykrywamy cieńszym plackiem.Odstawiamy by budyń wystygł.
Krok 3 - Ciasto ze śliwkami i bezą foto
4
Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno.Dodajemy wiórki i mieszamy.Na blasze układamy papier do pieczenia na który wykładamy bezę ,Pieczemy 40-45 min w 180C .Studzimy
Na biszkopcie rozsmarowujemy dżem śliwkowy na który kładziemy upieczoną i wystudzoną bezę.Posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto ze śliwkami i bezą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monia 02.05.2014 17:48
Fajnie, tak soczyście wyglądają te śliweczki :)
agnieszka214 02.05.2014 17:48
smaczne ciacho
everay 02.05.2014 15:48
pyszne ciacho
Kuchenka 02.05.2014 15:39
rewelacja !!!
halina17 02.05.2014 13:16
Dobre ciasto.
w mojej kuchni 02.05.2014 12:03
takie słodkości to lubię..
Pani Domu 02.05.2014 11:48
fajne ciacho
Róża1 02.05.2014 10:57
fantastyczny pomysł :-) , bardzo fajny przepis i bardzo smaczne ciasto:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak