Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
jajko 5 szt
cukier 1 szklanka
masło 200 g
cukier waniliowy 1 op
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, mieszamy razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy mikserem, dodając po 1 jajku, na pulchną masę. Pamiętajmy, aby temperatura masła była taka sama jak temp. jajek, gdyż w innym przypadku masa nam się zważy. Następnie wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mąkę, ucieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Śliwki myjemy, osuszamy, przepoławiamy i usuwamy pestki. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie rozkładamy śliwki, lekko dociskając.
Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 19.11.2016 17:08
uwielbiam takie ciasto
olkaaa 19.11.2016 12:34
Bardzo lubie
Agnieszka-87-25 19.11.2016 11:19
smaczne i proste ciasto
Motorek 19.11.2016 07:48
uwielbiam ciasta owocowe
Franciszek 19.11.2016 00:33
dobre do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak