Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śliwki

    40 dag
  • mąka pszenna

    1,5 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • jajka

    3 szt
  • masło

    10 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z masłem, mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Miksujemy na najwyższych obrotach, do momentu aż ciasto będzie gładkie, następnie dodajemy ubitą pianę oraz cynamon, wszystko razem mieszamy i 2/3 ciasta wykładamy do formy o wymiarach 24 x 24. Na wierzchu układamy śliwki, na które następnie wykładamy pozostałą część ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 50 minut. Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

14.11.2014 17:13
lubię ciasta z owocami :)

aginaa

13.11.2014 21:04
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat