Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze skwarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 18 dag
wędzony boczek 20 dag
gęstej kwaśnej śmietany 20 dag
śmietany kremówki 10 dag
jajko 3
żółtko jajek 2
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze skwarkami

Zagnieść mąkę z 15 dag tłuszczu, 1/4 łyżeczki soli, zółtkami i 3 łyżkami mocno schłodzonej wody. Wstawić pod przykryciem na godzine do lodówki. Pokroić boczek. Resztę na patelni resztę masła, podsmażyć boczek na złocisty kolor. Zdjąć z patelki, sotudzić. Zmieszać kremówkę z kwaśną smietaną dodać jajka. Doprawić solą pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucić boczek do śmietany. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim okrągłą żaroodporna formę. Zawinąć od góry brzeg ciasta, nadmiar odciąć. Wypełnić forme masą piec 30-40 minut w 200 stopniach

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 01.11.2011 18:37
a ja nigdy jeszcze takich nie widziałem, dla mnie nowość
katarzyna124 28.12.2010 14:01
Kiedyś robiłam ciastka ze skwarkami, super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak