Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z żelkowymi dżdżownicami
Kroki postępowania
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo zwiększając obroty robota. Gdy białka będą już całkowicie sztywne, ciągle miksując, partiami dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku.
Mąkę przesiewamy przez sito, łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do jajek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.
Od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 15 minut). Odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt przecinamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier, a następnie partiami serek mascarpone.
Jeden kawałek biszkopta smarujemy domowym dżemem,
Powstałym proszkiem posypujemy ciasto. Wstawiamy na 1-1,5 godziny do lodówki.