Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wkładka jabłkowo-orzechowa

  • jabłka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    1/4 szklanki
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • orzechy posiekane

    1 szklanka

Biszkopt

  • jajko

    8 sztuk
  • cukier

    40 dkg
  • budyń śmietankowy

    2 sztuki
  • kisiel truskawkowy

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Krem

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    3/4 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • margaryna

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki , mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ciągle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową, następnie smarujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Motorek 01.07.2014 09:03
bardzo dobre ciasto
Katarzyna59 30.06.2014 18:49
wygląda obłędnie, lubie takie ciasta
Anna133 01.06.2014 14:35
moje smaki ;)
Bernadeta1 01.06.2014 12:24
bardzo lubię takie ciasto
adelajda 01.06.2014 09:48
smaczne ciacho :)
Krzysztof15 01.06.2014 08:57
super ciacho
janeczkas 01.06.2014 08:51
fajny przepis :)
Renata9 01.06.2014 08:46
jakie smaczne ciacho
Patriszja 01.06.2014 08:42
mmm pyszności :)
halinah 01.06.2014 08:38
w sam raz na dzisiaj czyli na Dzień Dziecka takie słodkości :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat