Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Wkładka jabłkowo-orzechowa

jabłka 4 sztuki
cukier 1 szklanka
olej 1/4 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżeczka
jajko 4 sztuki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
orzechy posiekane 1 szklanka

Biszkopt

jajko 8 sztuk
cukier 40 dkg
budyń śmietankowy 2 sztuki
kisiel truskawkowy 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

mleko 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wkładką jabłkowo-orzechową

Wkładka jabłkowo-orzechowa: jabłka obieramy i kroimy w kostkę, wsypujemy pół szklanki cukru, dodajemy olej i przyprawę do szarlotki , mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy pozostały cukier, potem po jednym żółtku, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, orzechy posiekane i na koniec dodajemy jabłka, mieszamy. Powstałe ciasto wykładamy do brytwanki o wymiarach 23x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.

Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka i na koniec dajemy kisiel, budyń, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch brytwanek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut.

Krem: odlewamy pół szklanki mleka i rozrabiamy w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to wlewamy powstały budyń i ciągle mieszamy aż się zagotuje, odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem.

Przekładamy: biszkopt smarujemy połową kremu, potem dajemy wkładkę jabłkowo-orzechową, następnie smarujemy drugą połowę kremu i przekładamy drugim biszkoptem. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 01.07.2014 09:03
bardzo dobre ciasto
Katarzyna59 30.06.2014 18:49
wygląda obłędnie, lubie takie ciasta
Anna133 01.06.2014 14:35
moje smaki ;)
Bernadeta1 01.06.2014 12:24
bardzo lubię takie ciasto
adelajda 01.06.2014 09:48
smaczne ciacho :)
Krzysztof15 01.06.2014 08:57
super ciacho
janeczkas
janeczkas 01.06.2014 08:51
fajny przepis :)
Renata9 01.06.2014 08:46
jakie smaczne ciacho
Patriszja
Patriszja 01.06.2014 08:42
mmm pyszności :)
halinah 01.06.2014 08:38
w sam raz na dzisiaj czyli na Dzień Dziecka takie słodkości :)
IZABELA29 01.06.2014 08:34
apetycznie wygląda , z chęcią bym go spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak