Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami i śnieżką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

amoniak 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
cukier puder 25 dag
mąka pszenna 25 dag
jaja 6 szt
cukier waniliowy 1 szt
margaryna 30 dag

Masa z wiśniami

galaretka kiwi 2 szt
wiśnie bez pestek 1 słoik

Masa śnieżkowa

galaretka truskawkowa 1 szt
woda 0,5 szkl
mleko 0,5 szkl
bita śmietana 1 szt

Dodatkowo

polewa czekoladowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami i śnieżką

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i amoniak. Mieszamy. Dodajemy pianę ubitą z białek.
Krok 1 - Ciasto z wiśniami i śnieżką foto
2
Ciasto dzielimy na trzy części do jednej dodajemy kakao. Wykładamy do foremek 25/36 i pieczemy jeden placek około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 2 - Ciasto z wiśniami i śnieżką foto
3
Masa śnieżkowa:
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu w pół szklanki mleka. Galaretkę rozrabiamy w wodzie i gdy zacznie tężeć łączymy z ubitą śnieżką.
Przełożenie ciasta:
Ciasto- tężejąca masa z wiśniami- ciasto z kakao- masa śnieżkowa-ciasto- polewa
Krok 3 - Ciasto z wiśniami i śnieżką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 01.07.2014 08:48
mam wiśnie to na ten weekend przetestuje ten przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak