Ciasto z wiśniami i rabarbarem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • jajka

    6 szt
  • mąka pszenna

    3 1/2 szkl
  • olej

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl z czubkiem
  • woda

    1/2 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Dodatki:

  • wiśnie

    1 szkl bez pestek
  • rabarbar

    2-3 spore łodygi
  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier (można więcej) wodę i olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Można dodać dowolny aromat.
Ciasto przełożyć do przygotowanej dużej blaszki. Rabarbar oczyścić i pokroić na kawałki.
Ciasto w blaszce zasypać wiśniami i rabarbarem.
Piec do suchego patyczka ok 45 min w 180 stopniach.
Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 22.06.2017 20:12
Takie ciasto bym mogła zjeść
Renata9 22.06.2017 19:54
Smaczne ciacho
ada.la 22.06.2017 19:44
fajne lekkie ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat