Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruche ciasto

mąka tortowa 2 szklanki
masło 3/4 kostki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Krem budyniowy

budyń śmietankowy 2 sztuki
mleko 3 szklanki
masło 1 łyżka

Dodatkowo

wiśnie 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami i kremem budyniowym

Z podanych składników zagnieść ciasto. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić 2/3 ciasta i schować do lodówki na ok. 1h. 1/3 ciasta zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.
Budynie ugotować w 3 szklankach mleka. Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać. Ostudzić.
Na ciasto wylać ostudzony budyń, ułożyć wiśnie i przykryć resztą ciasta startą na tarce.
Piec w 180 C ok. 40 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 26.02.2015 09:46
przepyszne ciasto
joanna43 24.02.2015 14:44
o wow, dałabym dużo za jeden kawałek
wwwiolka 24.02.2015 12:43
Pięknie się prezentuje.
Wacław 24.02.2015 12:13
pyszne ciasto :-)
Zdzisław 24.02.2015 11:03
takie słodkości bardzo lubię
Anna169Hosz 24.02.2015 08:52
Wygląda pysznie:)
Pietruszka 23.02.2015 22:42
wygląda fajnie
Katarzyna59 23.02.2015 21:17
przepyszne ciasto
Kluska_87 23.02.2015 20:27
super ciacho
Barbara777 23.02.2015 20:24
smaczne ciasto, ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak