Ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

kruche ciasto

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • cukier puder

    3 łyżki
  • żółtko jajek

    5 sztuk
  • margaryna

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

pianka budyniowa

  • białko

    5 sztuk
  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • cukier waniliowy

    16 gram
  • budyń śmietankowy

    2 opakowania
  • olej

    1/2 szklanki

Dodatkowo

  • wiśnie bez pestek

    0,5 kg
  • mąka

    4 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z wiśniami i budyniową pianką

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto
Ciasto:
Margarynę posiekać nożem, wymieszać z wszystkimi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( na 60% i na 40%). Ciasto schłodzić w zamrażarce przez 2h.
Następnie większe ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto przyklepać dłonią.
Ciasto piec 20 min w 180 st. C.
Krok 2 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie stopniowo wsypywać budyń, a na końcu wlać olej. Delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto
Na podpieczony spód (wystudzony) wyłożyć piankę z białek. Na pianę wyłożyć mrożone wiśnie obtoczone w mące. Wiśnie mogą być świeże.
Krok 4 - Ciasto z wiśniami i budyniową pianką foto
Na wierzch zetrzeć ciasto na grubych oczkach. Ciasto piec 35 minut w 180 st. C. Piec na złoty kolor.
Smacznego
Iwona32
Owoce mogą być mrożone lub świeże.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat