Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z wiśniami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
woda zimna 0,5 szklanki
masło 375 g
sól 0,5 łyżeczki

Pianka

białko 6 szt
cukier 1 szklanka
kisiel wiśniowy 2 op
wiśnie 3 szklanki

Masa

mleko 0,5 litra
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło lub margaryna 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wiśniami

Kroki postępowania

1
300g bardzo zimnego masła kroimy w kostkę, do miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy masło i rozgniatamy tak, aby przypominało kruszonkę (używamy do tego widelca lub urządzenia do ciasta kruchego, aby nie ogrzać masła).
Do masła z mąką dodajemy zimną (lodowatą)wodę i szybko zagniatamy.
Formujemy na kształt prostokąta.
Krok 1 - Ciasto z wiśniami foto
2
Prostokąt wałkujemy tak, aby uzyskac prostokąt o wymiarach ok 15x30 cm. Pozostałe masło kroimy w paski i układamy na prostokącie. Składamy 1/3 ciasta do środka, z drugiej strony tak samo, obracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy.
Krok 2 - Ciasto z wiśniami foto
3
Czynność składania i wałkowania powtarzamymin 7 razy (już nie dodajemy masła).
Ciasto dzielimy na 4 części i wkładamy na chwilę do lodówki.
Krok 3 - Ciasto z wiśniami foto
4
W tym czasie przygotowujemy piankę wiśniową. Białak ubijamy na sztywno, ciagle ubijając dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy kisiel i mieszamy do połączenia.
* Jeśli nie mamy możliwości upiec na raz dwóch ciast to można składniki pianki podzieić na pół i zrobić dwa razy. Jeżeli przygotowujemy na raz to pianke trzymamy w lodówce.
Krok 4 - Ciasto z wiśniami foto
5
Wyjmujeny z lodówki dwa kawałki ciasta i wałkujemy je na wielkość foremki (u mnie standardowa blaszka prostokątna). Na ciasto wykładamy połowę przygotowanej wcześniej pianki.
Krok 5 - Ciasto z wiśniami foto
6
Połowęw wydrylowanych wiśni układamy na piance. Przykrywamy drugim plackiem, który lekko nakłuwamy widelcem.
Całość pieczemy ok 20 min w temp. 160 st (ciasto powinno się zarumienić)
W ten sam sposób pieczemy drugi blat z pozostałego ciasta, pianki i wiśni.
Krok 6 - Ciasto z wiśniami foto
7
Z mleka, mąki i cukru gotujemy budyń: szklankę mleka zagotować z cukrem, w pozostałym mleku wymieszać mąki, gdy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszaninę i chwilę gotujemy do lekkiego zgęstnienia, mieszamy aby sie nie przypaliło. Studzimy.
Ostudzony budyń miksujemy z masłem.
*Do masy możemy dodac odrobine soku z wiśni aby wzmocnić smak ciasta
Krok 7 - Ciasto z wiśniami foto
8
Składamy ciasto: warstwa upieczonego(i ostudzonego) ciasta z pianką - masa budyniowa - ciasto z pianką.
Całość wkładamy do lodówki na min 2 godziny.
Najlepsze następnego dnia.
Krok 8 - Ciasto z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 23.06.2016 14:11
ale bym zjadła
Ola1young 26.07.2015 13:21
już mi slinka leci :)
Gabi44 26.07.2015 10:11
Pyszne ciasto.
Agnieszka-87-25 26.07.2015 09:16
lubie to ciasto!
pestka 26.07.2015 08:32
lubię owocowe ciasta
Futka 26.07.2015 06:40
Cudne i niezwykle smakowite ciasto z wisienkami :)
Łukasz15 25.07.2015 23:18
Palce lizać
Iwusia 25.07.2015 21:57
smakowicie sie prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak