Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z winem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wino 1/2 szklanki
margaryna 1 1/2 kostki
cukier 1 1/2 szklanki
kakao 3 łyżki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 1/2 łyżeczki
mąka 1 szklanka
DODATKOWO:
margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z winem

1. Wino, margarynę, cukier i kakao rozpuścić razem w rondelku (nie zagotować). Odstawić do wystudzenia.

2. Po ostygnięciu dodać 3 żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wymiksować na jednolitą masę.

3. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek, połączyć ją z masą i delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 30 minut.

5. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rada: Ciasto można polać polewą np. czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 12.03.2014 08:30
ostatnio robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak