Ciasto z winem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wino

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1 1/2 kostki
  • cukier

    1 1/2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
  • mąka

    1 szklanka
  • DODATKOWO:

  • margaryna do wysmarowania formy

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • cukier puder

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wino, margarynę, cukier i kakao rozpuścić razem w rondelku (nie zagotować). Odstawić do wystudzenia.

2. Po ostygnięciu dodać 3 żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Wymiksować na jednolitą masę.

3. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek, połączyć ją z masą i delikatnie wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 30 minut.

5. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Rada: Ciasto można polać polewą np. czekoladową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 12.03.2014 08:30
ostatnio robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat