Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z węgierkami i kruszonką

5.0
(33)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
margaryna 170 g
cukier 120 g
jajko 4 szt
jogurt naturalny 130 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki węgierki 1 kg
kruszonka
mąka 5 łyżka
masło 3 łyżka
cukier 2 łyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z węgierkami i kruszonką

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki.

Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).

Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek).

Możemy lekko wcisnąć je w masę.

Całość posypujemy schłodzoną kruszonką.

Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.Przed podaniem możemy lekko posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak