Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z Watykanu
Ciasto zaczynamy piec w poniedziałek:
Poniedziałek - ciasto z zaczynu wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać
Wtorek - wlać 250 g mleka, nie mieszać
Środa - dodać 250 g mąki, nie mieszać
Czwartek - Zamieszać rano, w południe i wieczorem
Piątek - dodać 250 g cukru, nie mieszać
Sobota - Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na cztery części, z czego trzy oddać dobrym ludziom - najpóźniej w poniedziałek
Niedziela - do czwartej części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1,5g proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, trochę cynamonu i rodzynek, 2 starte jabłka, startą czekoladę do smaku.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.