Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z Watykanu

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 500 g
mleko 250 g
olej 250 ml
jajko 3 szt.
proszek do pieczenia 1,5 g
cukier waniliowy 1 szt.
jabłka 2 szt.
sól do smaku
starta czekolada
rodzinki
cynamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z Watykanu

Aby rozpocząć przygotowanie tego ciasta powinno się otrzymać zakwas od zaprzyjaźnionej osoby. Ciasto przygotowuję się powoli przez cały tydzień. Otrzymany zakwas należy przechowywać w temperaturze pokojowej w plastikowej miseczce, przykrytej lnianą ściereczką.
Ciasto zaczynamy piec w poniedziałek:
Poniedziałek - ciasto z zaczynu wlać do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać
Wtorek - wlać 250 g mleka, nie mieszać
Środa - dodać 250 g mąki, nie mieszać
Czwartek - Zamieszać rano, w południe i wieczorem
Piątek - dodać 250 g cukru, nie mieszać
Sobota - Zamieszać drewnianą łyżką, ciasto rozdzielić na cztery części, z czego trzy oddać dobrym ludziom - najpóźniej w poniedziałek
Niedziela - do czwartej części dodać 250 ml oleju, 250 g mąki, 3 całe jajka, 1,5g proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, trochę cynamonu i rodzynek, 2 starte jabłka, startą czekoladę do smaku.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 19.02.2013 14:33
super
Misada 19.02.2013 13:33
zjadłabym takie ciasto
Krzysiek3 19.02.2013 13:26
super
Klisza 19.02.2013 13:20
smaczne
KasiaK90 19.02.2013 13:19
u nas mówi się chleb Watykański:) chociaż smakuje jak takie troche słodkie ciasto drożdżowe:) jest bardzo smaczne polecam
Iwka 19.02.2013 13:15
pyszne
Silver Teaspoon 19.02.2013 13:11
lubię takie "cięższe" ciasta
Simeo 19.02.2013 13:07
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak