Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z wafelkami
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po trochę cukru, następnie dodajemy żółtka, wodę, olej i sypkie składniki- wszystko miksujemy i przelewamy do blachy 25/36 wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w temp. 170 stopni.
2. Wkładka:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, wiórki i posiekane orzechy oraz pokruszone wafelki. Przygotowaną masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 min w temp. 160 stopni.
3. Masa:
Mleko podgrzewamy, dodajemy czekoladę. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zimne mleko z czekoladą i alkohol, miksujemy.
4. Przełożenie:
Biszkopt przekrawamy na 2 części. Na jednej z nich rozsmarowujemy połowę masy, przykładamy wkładką, dajemy następną część masy, przykrywamy drugą połówką biszkopta.