Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • smietana 18%

    3 łyżki

Wierzch

  • truskawki

    0,5 kg
  • twaróg tłusty

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
Z margaryny, mąki oraz cukrów wyrabiamy ręcznie kruszonkę ugniatając, następnie wyrabiając palcami. Odsypujemy jedną szklankę.
Krok 2 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
Do miski dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy na gładką masę.
Krok 3 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wyrównujemy. Posypujemy porwanym drobno palcami twarogiem, układamy pokrojone w plasterki truskawki, wykładamy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35-40 do minut do suchego patyczka.

Smacznego!
Justi2401
Pyszne, szybkie w przygotowaniu i łatwe sezonowe ciasto z dodatkiem świeżych truskawek, przełamane kwaskowym, tłustym twarogiem. Idealne do kubka gorącego mleka, lub kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 02.07.2017 12:15
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat