Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 2,5 szklanki
jaja 2 sztuki
margaryna 250 g
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier 1 szklanka
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 2 łyżki
smietana 18% 3 łyżki

Wierzch

truskawki 0,5 kg
twaróg tłusty 100 g

Porada

Pyszne, szybkie w przygotowaniu i łatwe sezonowe ciasto z dodatkiem świeżych truskawek, przełamane kwaskowym, tłustym twarogiem. Idealne do kubka gorącego mleka, lub kakao.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką

Kroki postępowania

1
Z margaryny, mąki oraz cukrów wyrabiamy ręcznie kruszonkę ugniatając, następnie wyrabiając palcami. Odsypujemy jedną szklankę.
Krok 1 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
2
Do miski dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy na gładką masę.
Krok 2 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
3
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wyrównujemy. Posypujemy porwanym drobno palcami twarogiem, układamy pokrojone w plasterki truskawki, wykładamy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35-40 do minut do suchego patyczka.

Smacznego!
Krok 3 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 02.07.2017 12:15
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak