Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką

Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • jaja

    2 sztuki
  • margaryna

    250 g
  • proszek do pieczenia

    2,5 łyżeczki
  • cukier

    1 szklanka
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    2 łyżki
  • smietana 18%

    3 łyżki

Wierzch

  • truskawki

    0,5 kg
  • twaróg tłusty

    100 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
Z margaryny, mąki oraz cukrów wyrabiamy ręcznie kruszonkę ugniatając, następnie wyrabiając palcami. Odsypujemy jedną szklankę.
Krok 2 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
Do miski dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy na gładką masę.
Krok 3 - Ciasto z truskawkami, serem i kruszonką foto
Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą. Wyrównujemy. Posypujemy porwanym drobno palcami twarogiem, układamy pokrojone w plasterki truskawki, wykładamy kruszonkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 35-40 do minut do suchego patyczka.

Smacznego!
Justi2401
Pyszne, szybkie w przygotowaniu i łatwe sezonowe ciasto z dodatkiem świeżych truskawek, przełamane kwaskowym, tłustym twarogiem. Idealne do kubka gorącego mleka, lub kakao.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Justyna Jussstiii 02.07.2017 12:15
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat