Ciasto z truskawkami pod roladą

Ciasto z truskawkami pod roladą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • mąka pszenna

    szklanka
  • mąka ziemniaczana

    łyżka
  • cukier

    3/4 szklanki
  • jaja

    4
  • proszek do pieczenia

    łyżeczka
  • Nadzienie:

  • truskawki

    400 g
  • marmolada truskawkowa

    2 łyżki
  • żelatyna

    2,5 łyżeczki
  • Krem:

  • śmietanka kremowa

    500 ml
  • zagestnik do smietany

    2 opakowania
  • galaretka cytrynowa

  • truskawki

    400 g
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ubijamy białka z 4 jaj na sztywna masę. Powoli wsypujemy cukier i ciagle miksujemy aż piana stanie sie lśniąca. Wlewamy roztrzepane jajka i chwilę miksujemy aż się połączą z masą. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto na formę z piekarnika,którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Pieczemy około 15 minut.

W tym czasie miksujemy truskawki z marmoladą, blenderem. Wlewamy do masy rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody żelatynę. Mieszamy i wstawiamy do lodówki aby stężało.

Wyjmujemy formę z ciastem i wykładamy na ściereczkę. Zrywamy papier i zwijamy biszkopt wraz z ścierką w roladę. Studzimy. Ciasto delikatnie rozwijamy i smarujemy gęstym nadzieniem z truskawek. Zwijamy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

Roladę kroimy ostrym nożem na plastry grubości około 1-1,5 cm. Wykładamy nimi miskę/salaterkę. Część plastrów zostawiamy na wyłożenia wierzchu. U mnie wystarczyło zostawić 7.

Przygotowujemy krem. Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietankę z zagęstnikiem i cukrem. Wlewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Wrzucamy umyte i odszypułkowane owoce( możemy je pokroić). Mieszamy. Przekładamy masę na obłożoną roladkami salaterkę. Wygładzamy powierzchnię i układamy naniej resztę pokrojonej rolady.Lekko dociskamy.

Odstawiamy ciasto do lodówki do schłodzenia. Wykładamy na talerz/paterę salaterką do góry. Po pewnym czasie, tak około 20 minutach ciasto samo wysunie się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kala9287

31.05.2013 15:55
pyszniutkie

IZABELA29

19.03.2013 08:50
cudne i bardzo smaczne tez robiłam ale z galaretkami

mela25

04.03.2013 18:14
uwielbiam pyszne ciasto

daria2911

23.09.2012 16:07
super

Barbara/zuza22_85

23.09.2012 15:32
pyszne

Sylwia56

23.09.2012 15:20
ekstra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat