Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z truskawkami bez wyrabiania
Na dno większej miski rozkruszamy drobno drożdże, następnie na drożdże rozsypujemy cukier z cukrem waniliowym. Na cukier roztrzepane jajka, olej, następnie letnie mleko i na koniec przesiewamy mąkę oraz większą szczyptę soli.
Miskę okrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
W między czasie przygotowujemy kruszonkę.
Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy, wyrabiając dłońmi tak by składniki się połączyły.
Ciasto krótko mieszamy, następnie przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto rozkładamy równomiernie, na wierzch układamy oczyszczone pokrojone truskawki lekko je wciskając w ciasto.
Na owoce rozkruszamy palcami kruszonkę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut.
(w zależności od pieca).
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.