Ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • masło

    100 G
  • żółtko jajek

    3 Szt
  • cukier

    1/3 Szkl
  • proszek do pieczenia

    1 Łyżeczka

Krem

  • galaretka truskawkowa

    1 Szt
  • wrzątek

    1/2 Szkl
  • śmietana 30%

    500 Ml

Dodatki

  • truskawki świeże

    1 Kg
  • galaretka truskawkowa

    2 Szt
  • dżem porzeczkowy

    3 Łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z truskawkami foto
Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto.
Krok 2 - Ciasto z truskawkami foto
Standardową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wkleić ciastem dno i boki na wysokość jednego centymetra. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Wyjąć. Wystudzić. Posmarować dżemem.
Krok 3 - Ciasto z truskawkami foto
Truskawki obrać, przekroić na połowy. Jedną galaretkę rozpuścić we wrzątku, Wystudzić. Śmietanę ubić, dodać wystudzoną galaretkę. Krem przełożyć na kruche ciasto. Wyłożyć truskawki. Galaretki przygotować według przepisu na opakowaniu. Zalać truskawki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 02.07.2017 18:12
przepyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat