Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z toffi
Kroki postępowania
Masa toffi:
1/2 litra śmietany 30%
2 płaskie łyżki żelatyny
1 puszka gotowej masy krówkowej
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 opakowania biszkoptów
Śmietanę ubić na sztywno, kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, a żelatynę w 1/3 szklanki.
Masę krówkową wyjąć z puszki i zmiksować, następnie dodać gorącą kawę i żelatynę, cały czas miksować na koniec dodać ubitą śmietanę i ostrożnie wymieszać.
1/2 litra śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie żelatyny-fix
Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i połączyć z żelatyną.
Dodatkowo:
1 szklanka kawy rozpuszczalnej
czekolada około 5 dag
Upieczone i wystudzone ciasto skropić kawą rozpuszczalną i posmarować połową masy toffi na niej ułożyć biszkopty maczane w pozostałej po skropieniu ciasta kawie na biszkopty wyłożyć resztę masy toffi na masę toffi wyłożyć ubitą śmietanę i schłodzić.