Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z tapioką

5.0
(37)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkalnka
tapioka 260 g
cukier 3/4 szklanki
mleko 600 ml
masło 100 g
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
kakao 1,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z tapioką

Kroki postępowania

1
Propozycja na dość oryginalne i smaczne ciasto rodem z Tajlandii.

PRZYGOTOWANIE:

Kulki tapioki moczymy w zimnej wodzie około 20 minut.

Mleko zagotowujemy i dodajemy do niego 2,5 łyżki cukru oraz 1,5 łyżeczki kakao - wsypujemy odcedzoną z wody tapiokę, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie zagotowujemy zawartość przez cały czas mieszając do momentu aż kulki będą miękkie.

* Kulki tapioki muszą być odpowiednio ugotowane, w przeciwnym razie po upieczeniu będą twarde (ten etap w przygotowaniu ciasta jest bardzo istotny).
Krok 1 - Ciasto z tapioką foto
2
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.

Jajka ubijamy z cukrem (0,5 szklanki) i cukrem waniliowym za pomocą miksera.
Następnie dodajemy masło i jeszcze chwilę miksujemy.
Krok 2 - Ciasto z tapioką foto
3
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i jeszcze raz wszystko miksujemy.
Krok 3 - Ciasto z tapioką foto
4
Do masy dodajemy kulki tapioki wraz z otaczającym je kakaowym budyniem i dokładnie mieszamy łyżką.
Krok 4 - Ciasto z tapioką foto
5
Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 35 minut.

Po ostygnięciu nasze bubble ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego! :)
Krok 5 - Ciasto z tapioką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.07.2016 12:24
Bardzo chętnie używam mąki tapiokowej do ciast i pieczywa.
Ela15 07.03.2015 09:53
świetny pomysł
Renata9 06.03.2015 14:38
Fajne ciacho
Asik32 06.03.2015 10:41
spodobało mi się to ciacho:)
smakoszek 06.03.2015 10:14
Bardzo ciekawe ciasto
paula191919 06.03.2015 10:07
Chętnie bym spróbowała tego ciasta...
kloruś 06.03.2015 10:00
chętnie bym się poczęstowała!
2milutka 06.03.2015 08:13
smaczne i zdrowe
olkaaa 06.03.2015 07:30
muszę zrobić
Iwusia 05.03.2015 23:52
ciekawy przepisik
Hrabina w kuchni 05.03.2015 22:56
Chętnie spróbowałabym takiego wypieku.
RenataZ-et 05.03.2015 21:38
super pomysł :)
Kuchnia Marty 05.03.2015 21:05
Pudding z tapioki już jadłam ale ciasta jeszcze nie. Ciekawy pomysł
caralajna 05.03.2015 20:11
ciasta z tapioką jeszcze nie piekłam, a mam jeszcze jej trochę gdzieś w szafce, muszę przemyśleć ten pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak