Ciasto z sezamem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • śmietana

    3 lyzki
  • mąka pszenna

    48 dag
  • cukier puder

    2 dag
  • margaryna

    25 dag
  • żółtka

    6 szt
  • proszek do pieczenia

    2 dag

Masa kawowa

  • masło

    1 szt
  • kawa rozpuszczalna

    3 lyzki
  • żółtka

    2 szt
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • cukier puder

    10 dag
  • alkohol

    10 ml
  • mleko

    0,5 l
  • budyń śmietankowy

    1 szt

Sezam

  • sezam

    15 dag
  • margaryna

    8 dag
  • cukier

    5 dag
  • miód

    4 lyzki

Kokos

  • wiórki kokosowe

    10 dag
  • białka

    6 szt
  • cukier

    11 dag
  • powidła śliwkowe

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: Ze śmietany, mąki, cukru pudru margaryny, proszku do pieczenia i żółtek zagniećmy ciasto.

Jedno posmarujmy przygotowanym sezamem ( poniżej opisane jak zrobić), a drugie posmarujmy powidłem i wyłóżmy kokos, którego przygotowanie znajduje się poniżej.
Sezam: Składniki zagotowujemy i letnie wykładamy na jedno ciasto.
Kokos: Białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z kokosem i dajemy na posmarowane powidłem ciasto.
Krem: W niedużej ilości mleka rozmieszać budyń, kawę i żółtka. Resztę mleka zagotować cukrami. Na gotujące mleko wlać żółtka.
Ugotować budyń i wystudzić. Margarynę lub masło utrzeć z alkoholem i zimnym budyniem dokładnie zmiksować.
Masę dajemy na ciasto z kokosem i na nie dajemy ciasto sezamkiem na górę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 02.07.2017 10:30
ciekawe ciasto :)
agnieszka214 01.07.2017 20:55
Muszę wypróbować takie ciasto
Habibi 01.07.2017 20:46
Bardzo ciekawe ciacho :)
Stenka 01.07.2017 19:53
smaczne ciasto
Małgorzata92 01.07.2017 19:29
Fajniutkie :)
benka 01.07.2017 19:23
Ciekawa jestem smaku, zapisuję do wypróbowania.
olkaaa 01.07.2017 19:20
chętnie spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat