Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
śmietana
3 lyzki -
mąka pszenna
48 dag -
cukier puder
2 dag -
margaryna
25 dag -
żółtko jajek
6 szt -
proszek do pieczenia
2 dag
Masa kawowa
-
masło
1 szt -
kawa rozpuszczalna
3 lyzki -
żółtko jajek
2 szt -
cukier waniliowy
1 szt -
cukier puder
10 dag -
alkohol
10 ml -
mleko
0,5 l -
budyń śmietankowy
1 szt
Sezam
-
sezam
15 dag -
margaryna
8 dag -
cukier
5 dag -
miód
4 lyzki
Kokos
-
wiórki kokosowe
10 dag -
białko
6 szt -
cukier
11 dag -
powidła śliwkowe
10 dag
Przepis i sposób przygotowania Ciasto z sezamem
Jedno posmarujmy przygotowanym sezamem ( poniżej opisane jak zrobić), a drugie posmarujmy powidłem i wyłóżmy kokos, którego przygotowanie znajduje się poniżej.
Sezam: Składniki zagotowujemy i letnie wykładamy na jedno ciasto.
Kokos: Białka ubijamy z cukrem. Mieszamy z kokosem i dajemy na posmarowane powidłem ciasto.
Krem: W niedużej ilości mleka rozmieszać budyń, kawę i żółtka. Resztę mleka zagotować cukrami. Na gotujące mleko wlać żółtka.
Ugotować budyń i wystudzić. Margarynę lub masło utrzeć z alkoholem i zimnym budyniem dokładnie zmiksować.
Masę dajemy na ciasto z kokosem i na nie dajemy ciasto sezamkiem na górę.
Komentarze (7)