Ciasto z rogalikami i masą kawową

Ciasto z rogalikami i masą kawową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • mąka pszenna

    6 łyżek
  • olej

    2 łyżki
  • cukier

    6 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • Rogaliki

  • śmietana

    3 łyżki
  • drożdże

    6 dag
  • margaryna

    25 dag
  • mąka pszenna

    30 dag
  • cukier

    3 łyżki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • nutella

    1 słoiczek
  • masa

  • mleko

    0,5 litra
  • masło

    1 szt
  • żółtka

    4 szt
  • cukier

    1 szkl
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna

    4 łyżeczki
  • Masa cytrynowa:

  • galaretka cytrynowa

    2 szt
  • śnieżka

    2 szt
  • spirytus

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt jasny:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki, delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach w blaszce 25/36. Zimy przekrawamy na 2 części.
Rogaliki:
Drożdże lekko podgrzewamy, mieszamy ze śmietaną i cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wyrabiamy ciasto z margaryny, mąki, soli i rozpuszczonych drożdży. Zostawiamy na noc w lodówce. Rozwałkowujemy na 4 milimetry i wykrawamy trójkąty, na każdy dajemy troszkę czekolady, zwijamy w rulon i lekko zginamy na kształt rogalika. Pieczmy około 15 minut w 180 stopniach.
Masa:
W niewielkiej ilości mleka roztrzepujemy żółtka, mąki i kawę. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, do gotującego wlewamy roztrzepane żółtka, gotujemy budyń, następnie chłodzimy i zimy ucieramy z masłem. Dodajemy alkohol.
Masa cytrynowa:
Śnieżki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, do ubitych dajemy gęstniejącą galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt jasny -masa - rozkładamy rogaliki jeden koło drugiego i delikatnie wciskamy w masę -masa cytrynowa- biszkopt jasny- dowolna dekoracja

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (43)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

11.07.2016 09:39
smaczny deser

Franciszek

06.12.2015 20:02
dobre do kawy

pestka

28.11.2014 12:55
bardzo ciekawa propozycja

Ada-Gaba

14.08.2014 16:43
pracochłonne ale rewelacyjne ciasto

Ewelina1991

08.03.2014 08:21
po prostu brak słów!

Wiesława1

01.03.2014 07:23
bardzo pomysłowe

Smaczna_B

18.01.2014 15:43
wspaniałe ciasto

fotoviderek

08.01.2014 07:29
Świetne połączenie :)

Edith85

13.12.2013 14:57
fajny pomysł :)

norweska20

06.12.2013 16:55
rewelacyjnie się prezentuje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat