Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 2 szt
kakao 1 łyżka
czekolada deserowa 5 dag
cukier puder 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
rabarbar 1/2 kg
cukier kryształ 1 łyżka
białka z jajek 5 szt
cukier puder 25 dag
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką

Kroki postępowania

1
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kakao, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dokładnie posiekać z zimnym masłem. Następnie dodać żółtka, rozpuszczoną czekoladę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Lekko zmrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno przygotowanej formy. (pozostawić kawałeczek do posypania po wierzchu.)
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką foto
2
Na ciasto wyłożyć obrany, pokrojony na kawałeczki rabarbar, oprószyć cukrem.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką foto
3
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier puder i sok z cytryny. Pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Piankę wyłożyć na rabarbar.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką foto
4
Posypać pozostałym startym ciastem, włożyć do nagrzanego piekarnika.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką foto
5
Piec w temp 170 stopni około 40-45 minut.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem pod bezową kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 23.01.2014 22:30
Wygląda wspaniale.
IZABELA29 12.12.2013 11:47
takie lubię
ben-ka 12.12.2013 09:50
Jakie to musiało być pyszne ciasto!
Iwusia 06.01.2013 23:17
Fantastyczny przepis, a ciasto prezentuje się zjawiskowo.
Motorek 04.01.2013 08:51
pyszności
olkaaa 04.01.2013 08:19
muszę koniecznie spróbować
pycia9 03.01.2013 16:47
ale pyszności
Poison1988 03.01.2013 16:32
prawie zapomniałam, że jestem na diecie :D
treonina 03.01.2013 12:54
coś wspaniałego!
mela25 03.01.2013 11:40
super smaki
cukiereczek 03.01.2013 08:47
apetyczne ciasto
Joanna46 03.01.2013 08:27
Letni placek :)
Ola1984 03.01.2013 07:04
pyszne wspomnienie lata :)
angelika14 03.01.2013 00:41
och szkoda, że nie mam już rabarbaru
zielonamorelka 02.01.2013 23:44
h jestem na diecie od 2 dni i wszedzie atakuja mnie takie cudenka heh cale szczescie nie ma sezonu na rabarbar bo bym pewnie od razu zrobila to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak