Ciasto z rabarbarem na kefirze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    3 szt
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • cukier

    2/3 szkl
  • kefir

    1 szklanka
  • olej

    0,5 szklanki
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki

Kruszonka

  • mąka pszenna

    1 szkl
  • masło

    8 dag
  • cukier

    4 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki

Pozostałe produkty

  • rabarbar

    40-45 dag
  • cukier

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z rabarbarem na kefirze  foto
Kruszonka
Mąkę połączyć z cukrem, cukrem z wanilią i masłem. Rozcierać palcami tak, aby powstały okruchy.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem na kefirze  foto
Rabarbar obrać ze skórki, pokroić, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem na kefirze  foto
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować,
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem na kefirze  foto
Wlać kefir i olej, ponownie zmiksować.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem na kefirze  foto
Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem na kefirze  foto
Blaszkę o wymiarach 36/21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać rabarbarem i kruszonką.
Krok 7 - Ciasto z rabarbarem na kefirze  foto
Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 40-45 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 26.06.2017 10:29
Wolę ciast na drożdżach ale i takim nie pogardzę
iziona 26.06.2017 10:29
Na pewno pyszne :)
pestka 26.06.2017 10:03
bardzo lubię ciasta z owocami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat