Ciasto z rabarbarem i żurawiną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    200 gram
  • cukier drobny

    200 gram
  • mąka pszenna

    250 gram
  • proszek do pieczenia

    13 gram
  • jajko

    4 szt
  • żurawina suszona

    150 gram
  • rabarbar

    4 łodygi
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
Łodygi rabarbaru umyć (nie obierać), osuszyć i pokroić po skosie na dość grube kawałki.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, aby napęczniała.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszać łyżką.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
Dodać jajka oraz miękką margarynę pokrojoną na kawałki. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
Tortownicę o rozmiarze 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wyrównać je łyżką. Na wierzchu ułożyć rabarbar oraz żurawinę.
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem i żurawiną foto
Przykryć tortownicę folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 20 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 02.07.2017 14:51
poprosze o kawałek :)
KORAL 01.07.2017 20:57
fajne ciasto :)
Małgorzata92 01.07.2017 19:28
Wspaniałe :)
olkaaa 01.07.2017 19:20
brzmi ciekawie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat