Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem i pianą

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,75 szkl.
cukier puder 2 łyż.
masło 1/2 kostki
cukier 3/4 szkl.
mąka ziemniaczana 1/4 szkl.
sól 1 szczypta
żółtko jajek 6 szt.
śmietana 30% 1 szkl.
rabarbar 4 szkl.
białko 6 szt.
cukier puder 1/2 szkl.
kisiel wiśniowy 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem i pianą

Kroki postępowania

1
Spód: Mąkę łączę z cukrem pudrem i posiekanym zimnym masłem. Zagniatam ciasto. Ciastem wylepiam dno blachy wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piekę w 180ºC około 10-12 minut aż ciasto lekko się zrumieni.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem i pianą foto
2
Nadzienie: Do miski przesiewam mąkę, wsypuję cukier i sól. Roztrzepuję żółtka ze śmietaną. Mokre składniki mieszam ze suchymi składnikami. Dokładnie miksuję. Do masy dodaję pokrojony w plasterki rabarbar, delikatnie mieszam całość i wylewam masę na podpieczony spód ciasta, wyrównuję. Wstawiam do piekarnika na ok. 1 godzinę do temperatury 180ºC.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem i pianą foto
3
Piana: Białka ubijam ze szczyptą soli na pianę, stopniowo dodaję cukier. Pod koniec ubijania dodaję kisiel wiśniowy dzięki czemu piana będzie różowa. Sztywną pianę wykładam na upieczone ciasto, wyrównuję. Wstawiam z powrotem do piekarnika i piekę jeszcze około 10 - 15 minut, aż wierzch będzie zrumieniony.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem i pianą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Juleczka20 06.11.2012 11:48
napewno smaczne ciasto
angelika14 06.11.2012 11:07
uwielbiam te ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak